andersgeletterd

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Vandaag debuteert het woord andersgeletterd in de Volkskrant:

Tweeënhalf miljoen Nederlanders hebben moeite met lezen, rekenen, schrijven en het gebruik van computer of smartphone. Inclusief enkele honderdduizenden die wel lezen en schrijven in hun moedertaal, maar de Nederlandse taal onvoldoende beheersen. Zij zijn ‘andersgeletterd‘.

Hoewel andersgeletterd in de media nog niet eerder is aangetroffen, is het geen volstrekt nieuw woord. Onder wetenschappers die zich bezighouden met de alfabetisering van migranten wordt het woord namelijk al wat langer gebruikt. In feite is andersgeletterd dus een vakterm die vandaag in de media opduikt en op die manier mogelijk een eerste stapje zet op de weg naar algemene gangbaarheid.

Het woord roept herinneringen op zowel aan eufemismen als andersbegaafd en andersvalide als aan woorden als anderscultureel en anderstalig.

Hoewel andersgeletterden vaak als ongeletterden oftewel analfabeten worden beschouwd, kunnen ze best geletterd zijn, maar dan in een taal die wordt geschreven met andere tekens dan ons alfabet, d.w.z. het Latijnse schrift. Nieuwkomers die bijvoorbeeld alleen het Arabische schrift kennen, zijn niet ongeletterd maar andersgeletterd.

De kans is groot dat andersgeletterd, gezien het grote maatschappelijke belang van taalverwerving door nieuwkomers, ingeburgerd zal raken.

Definitie

andersgeletterd (bijvoeglijk naamwoord) wel geletterd, maar niet in het (Latijnse) schrift dat in het westen wordt gehanteerd, synoniem andersalfabeet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *