socialemediaparadox

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Vandaag heeft Jessica Kuitenbrouwer het in haar column in Trouw over ‘Mei Social Vrij’, een initiatief om de sociale media een maandje te laten rusten. Een maandje inactief zijn op de sociale media zou bevorderlijk zijn voor de (geestelijke) volksgezondheid. Vooral voor ‘jongeren’ – in de woorden van Kuitenbrouwer mensen onder de 35 – is dat uitermate lastig, want sociale media vormen een wezenlijk aspect in hun sociale leven:

De grote socialemediaparadox is dat de communicatie innovatie van de afgelopen vijfentwintig jaar ons dus helpt contact te onderhouden maar ons ook steeds verder van elkaar verwijdert. Want, zo is gebleken, chatten en elkaar online bespieden is gemakkelijker en laagdrempeliger, maar geen volwaardig substituut voor echt menselijk contact.

Socialemediaparadox is een woord dat nog niet eerder in de krant is aangetroffen, maar het maakt meteen een vertrouwde indruk. Althans, het fenomeen waarnaar het verwijst, oogt volstrekt logisch. Dan ligt het ook voor de hand dat er ooit een woord voor zo’n verschijnsel komt. Misschien dus vandaag.

Definitie

socialemediaparadox (de, -en) verschijnsel dat de uitbreiding van het aantal mogelijkheden om met anderen (virtueel) contact te onderhouden als effect heeft dat mensen zich minder met elkaar verbonden voelen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *