wisselomgooier

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In NRC schrijft Folkert Jensma vandaag over de relatie tussen rechters en overheid bij het tot stand komen van wet- en regelgeving. Op een gegeven moment schrijft hij over de zaak-Milieudefensie versus Shell, waarin de rechter geacht wordt een uitspraak te doen voor een kwestie die de democratie eigenlijk zou moeten regelen:

Rechters zijn overigens niet heel dol op dit type zaken omdat ze precies aanvoelen waar ze voor worden gebruikt. Als wisselomgooier in hachelijke kwesties, als megafoon in het publieke debat – in modern Nederlands – om het ‘narratief’ te veranderen.

Wisselomgooier is een nieuw, maar ook een raar woord. Wisselwachters werden geacht de wissels (van het spoor) over te halen. Dat beeld – dus ook de uitdrukking de wissel overhalen – zou je figuurlijk kunnen gebruiken voor een ontwikkeling in een andere richting sturen. Op die manier zou de wissel overhalen dus synoniem zijn met het roer omgooien. De afleiding van de wissel overhalen zou wisseloverhaler zijn, maar Jensma maakte er wisselomgooier van. Het tweede deel van dat woord is de omgooier die we kennen van het woord roeromgooier, dat afgeleid is van de werkwoordelijke verbinding het roer omgooien.

Wisselomgooier hinkt dan ook op twee gedachten. De kans dat het woord beklijft, is mede daardoor klein.

Definitie

wisselomgooier (de, -s) iemand die een richtingsverandering in een ontwikkeling teweegbrengt

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *