asielpaviljoen

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Asielzoekerscentrum is al enig tijd een beladen woord. Vandaar dat we de afgelopen tijd hebben gezien dat alternatieven als asielhotel en asielschip, die niet gevormd zijn met het eveneens beladen woord asielzoeker, gangbaar zijn geworden. Gisteren kwam daar weer een woord bij. Onder meer het Haarlems Dagblad schreef over een asielpaviljoen:

Een volgende noodoplossing van het demissionair kabinet: asielzoekers onderbrengen in overheidsgebouwen en in nog aan te leggen ’asielpaviljoens’ op defensieterreinen of in de natuur.

Het woord paviljoen wordt gemakkelijk geassocieerd met vakantie en vrije tijd (strandpaviljoen). Het verwijst onder meer naar een gerieflijke (leger)tent of een ‘luchtig gebouwd buitenverblijf’, zoals de Dikke Van Dale het in jarenvijftigstijl omschrijft. Paviljoen is met andere woorden een woord met positieve vibes, dat lijkt te verwijzen naar een verblijf in de natuur. Daardoor is dit woord uitermate geschikt als element in een samenstelling die moet dienen als positief klinkend alternatief voor een soort tentenkamp dat dient als. asielzoekerscentrum.

Defintiie

asielpaviljoen (het, -s) tijdelijk op een relatief afgelegen locatie in de vrije natuur opgezet tentenkamp dat dient als asielzoekescentrum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *