sproeipis

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Telegraaf doet vandaag uit de doeken waarom – of beter gezegd: waardoor – kattenurine stinkt. Uit het artikel blijkt dat urine van sproeiende katten erger stinkt dan urine op de kattenbak. Japanse onderzoekers hebben uitgezocht hoe dat komt? Is er een verschil tussen urine in de kattenbak en sproeipis, zoals De Telegraaf de tegen voorwerpen gesproeide kattenpis noemt.

Sproeipis is een onbekend woord, maar je begrijpt meteen waar het over gaat, zeker wanneer dit woord opduikt in een artikel over katten. Het is dan ook een tamelijk doorzichtige samenstelling, die evenwel goed past in het jargon van kattenbezitters.

Overigens blijkt uit het artikel dat de samenstelling van kastenurine in de kattenbak enerzijds en sproeipis anderzijds gelijk te zijn. Het feit dat sproeipis erger stinkt, heeft te maken met de snelheid van de verdamping.

Definitie

sproeipis (de, g.mv.) urine die door katten tegen een voorwerp aan gesproeid wordt, met name om hun territorium af te bakenen

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *