asoactivisme

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Afgelopen week wonnen de Zwitserse klimaatoma’s een klimaatzaak tegen de staat. Ze vinden dat de staat te weinig doet aan klimaatverandering, terwijl zijzelf daar nu al gezondheidsschade door ondervinden. Critici keurden de uitspraak af omdat de klimaatoma’s louter zouden handelen uit eigenbelang. Vandaag schrijft Sander Donker daarover in de Volkskrant dat de klimaatoma’s als ‘zelfzuchtige grijsaards’ worden weggezet. Misschien zijn ze dat ook wel, maar hé, who cares?

Want in de strijd tegen klimaatverandering is alles geoorloofd, als het maar succes heeft, of in Donkers’ woorden:

ijveren voor het eigenbelang wordt alom begrepen. De toekomst is aan de aso-activist, die zich alleen maar vastlijmt aan de A12 omdat hij zijn eigen zwembad niet mag vullen. Het maakt Moeder Aarde niet uit wie zich voor haar inzet.

Zo introduceert hij het woord asoactivist, terwijl boven zijn stukje het woord asoactivisme staat.

Asoactivisme is een nieuw woord, maar vooral ook een heel interessant woord, omdat het eerste samenstellende deel, aso, verwijst naar ‘uit eigenbelang handelend’. Dat is nu juist de oorspronkelijke betekenis van aso(ciaal), namelijk niet sociaal oftewel niet in het gemeenschappelijk belang handelend. Die eigenlijke betekenis is soms wat onzichtbaar achter de pregnante betekenis die aso(ciaal) in de volksmond heeft gekregen, namelijk onwellevend.

Definitie

asoactivisme (het, g.mv.) activisme dat gemotiveerd is door eigenbelang

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *