AI-journalist

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Telegraaf schrijft vandaag over de behoefte aan feitelijk en betrouwbaar nieuws. Maar waar moet je dat halen in een gepolariseerde wereld? De krant schrijft dat een aantal technerds hun twijfels hebben bij de nieuwsgaring door gewone journalisten. Daarom hebben ze een AI-journalist geschapen:

Een AI-journalist, die in één oogwenk enorme hoeveelheden feitelijke informatie kan verwerken en vanuit een holistisch perspectief naar de wereld kijkt.

Wat houdt dat dan in?

Dat hij extreem breed, honderden miljoenen variabelen in ogenschouw nemend, informatie verwerkt. Dat levert een heel genuanceerd beeld op van de werkelijkheid.

Het woord AI-journalist is nieuw, maar het maakt vooral duidelijk dat AI net als voorheen internet, net, web en e- een productief eerste woorddeel in samenstellingen kan worden. Denk aan AI-accountant, AI-controller, wie weet komt er ooit – en misschien wel sneller dan we denken – een AI-woordenboekmaker.

Zo’n AI-persoon is geen mens van vlees en bloed, maar een robot, dat wil zeggen programma dat informatie verwerkt én genereert.

Definitie

AI-journalist (de, -en) AI-toepassing die objectieve nieuwsberichten genereert op basis van feitelijk correcte informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *