comfortwater

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Nederland heeft een drinkwatertekort en diverse kranten schrijven vandaag dat waterbedrijf Vitens onderzoekt of ‘comfortgebruik’ van water duurder gemaakt kan worden. De IJmuider Courant schrijft:

Het gaat dan bijvoorbeeld om ‘het sproeien van de tuin in de zomer of het vullen van het zwembad bij mooi weer’.

In andere kranten wordt zulk water vandaag comfortwater genoemd:

In de afgelopen vijf jaar steeg het waterverbruik bij Vitens met 10 procent. Hoeveel duurder het ‘comfort-water’ wordt, is nog niet duidelijk omdat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat nog onderzoek doet naar de mogelijkheden voor verschillende prijzen en verbruik.

Comfortwater – een nieuw woord – is net als drink- en huishoudwater leidingwater, maar het wordt aangewend voor zaken die het bestaan comfortabel maken: een groen gazonnetje en het zwembadje voor de kinderen. Aangezien comfortwater gewoon via de leiding in huis komt, is comfortwater lastig te onderscheiden van drinkwater. Dé manier om dat te doen, is waarschijnlijk de kosten verhogen van bovenmatig gebruik van drinkwater.

Comfortwater is gevormd naar analogie van woorden als comfortruimte (ruimte voor comfort, die je strikt genomen niet voor bewoning nodig hebt) en comfortvoedsel ter aanduiding van luxevoedsel.

Definitie

comfortwater (het, g.mv.) leiding- of drinkwater dat consumenten gebruiken voor het creëren van bovenmatig comfort, zoals een groen gazon tijdens een droge zomer of een privézwembad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *