welvaartsbaan

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Werken in de metalektro – jongeren kiezen er niet meer voor, althans niet op grote schaal, constateert een vakbondsman vandaag in De Telegraaf. En dat is dom, want:

Dit zijn welvaartsbanen, banen waarmee je een huisje kunt kopen. Kom daar nog maar eens mee. Maar we maken ons wel zorgen. Nederland voert geen industriepolitiek, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland.

Welvaartsbaan – als je dit nieuwe woord voor het eerst leest, zou je kunnen denken dat het om een baan gaat die kenmerkend is voor een welvarende maatschappij. Maar het woord blijkt in een andere betekenis te worden gebruikt: een baan waarmee de werknemer voor zichzelf welvaart creëert.

Definitie

welvaartsbaan (de, …banen) baan met een relatief hoog salaris, waarmee werknemers (en hun gezinnen) welvarend kunnen leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *