neezege

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Trouw schrijft vandaag over het parkeerbeleid in Haarlem. Dat is vooral gericht op ontmoediging van autobezit. Onlangs werd een referendum over het parkeerbeleid georganiseerd, onder meer over betaald parkeren. Haarlemmers stemden massaal tegen en de krant schrijft:

Voor de fractievoorzitters Meryem Çimen en Maarten Wiedemeijer kwam de nee-zege niet als een verrassing. Die zagen ze aankomen.

Neezege is een onbekend woord, dat wil zeggen dat het nog niet eerder in een krantentekst werd aangetroffen. Het is een opvallend woord door de associatie van ‘nee’ en ‘zege’. Dat laatste woord associeer je gemakkelijker met ‘ja’.

Neezege is uit betekenisoogpunt geen ingewikkeld woord. Het betekent de overwinning van de nee-zeggers bij een stemming. Het woord is vooral interessant vanwege de spelling. Want moet er wel of niet een koppelteken tussen de samenstellende delen. Vooropgesteld, dat koppelteken mág er wel staan, maar het is niet verplicht. Je kunt neezege namelijk aaneenschrijven naar analogie van neezegger in de Woordenlijst.

Definitie

neezege (de, -s) zege van de neezeggers in een referendum of stemming, synoniem neeoverwinnning

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *