solastalgie

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Je zult als student maar klimaatangst hebben en daar in Trouw een artikel over mogen schrijven. Het overkwam een zekere Anne, die schrijft over veranderingen in de Biesbosch:

Zulke veranderingen roepen Solastogia op: lijden veroorzaakt door veranderingen in onze natuurlijke thuisomgeving. Een melancholisch gevoel van heimwee en tegelijk ‘solace’, iets wat troostgevend is.

Solastogia, met een hoofdletter nog wel. Dat moet nogal wat zijn. En Anne definieert het verschijnsel als een soort van leed (‘lijden’). Het is een nieuw woord, maar het element ‘ogia’ kan de etymoloog in de krantenlezer maar moeilijk in verband brengen met ‘leed’ of ‘lijden.

Bedoelt de gewaardeerde masterstudent soms solastalgie? Met een kleine letter? Of – in het Engels – solastalgia. Wikipedia kent die term en schrijft erover dat het een neologisme is, gevormd door de combinatie van het Latijnse woord sōlācium (troost) en het Griekse woord -algia (pain, suffering, grief), dat een vorm van emotioneel of existentieel leed benoemt dat veroorzaakt is bij een verandering van de leefomgeving.

Definitie

solastalgie (de, g.mv.) gevoel van melancholie dat veroorzaakt wordt door het besef dat de leefomgeving definitief veranderd is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *