minionspartij

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Tijdens het debat naar aanleiding van het informatieverslag van Kim Putters, noemde beoogd oppositieleider Frans Timmermans Wilders’ partijgenoten in de Kamer ‘minions’. Wilders zelf vergeleek hij met Gru, ook bekend als Felonious Gru, een fictief karakter uit de filmserie Despicable Me (te parafraseren als ‘de verschrikkelijke ikke’).

Geen wonder dat niet veel later op Twitter het eerste bericht opdook waarin de PVV een minionspartij wordt genoemd.

Vooropgesteld dat de opmerking van Frans Timmermans onaardig en respectloos was ten opzichte van door het volk gekozen volksvertegenwoordigers is minionspartij wel een opvallend woord voor een partij waarin één man het voor het zeggen heeft en de rest van de Kamerleden nauwelijks wat in te brengen heeft. Maar daarbij komt automatisch de suggestie dat die ‘rest’ bestaat uit kwaadaardige types.

Immers, het woord Minions dat Frans Timmermans gebruikte, verwijst in ons taalgebied naar gele humanoïde wezentjes met blauwe broek en een rare taal die kwaadaardig zijn en die zich achtereenvolgens in dienst van allerlei kwaadaardige wezens hebben gesteld, zoals Tyrannosaurus rex, Dzjengis Khan en graaf Dracula. En nu dus kennelijk van Geert Wilders.

De eigennaam Minion is gebaseerd op het Engelse soortnaam minion ter aanduiding van een gunsteling en/of slaafse volgeling. De Minions zijn als fictief volk te vergelijken met de gremlins, de smurfen, de trollen. Net als de gremlins komen de minions uit de filmwereld, althans als we het over ons taalgebied hebben.

In ons taalgebied is het woord minion namelijk via de film bekend geworden. Voordat de film verscheen, kwam het woord nauwelijks in ons taalgebied voor.

De kans is aanwezig dat minion vanaf nu een soortnaam wordt, want op X heb ik al combinaties als ‘rechtse minions’ of ‘rioolrechtse minions’ aangetroffen, maar bijvoorbeeld ook de samenstellingen minionsfractie en minionskabinet, de laatste kennelijk ter aanduiding van een door radicaal rechts gedomineerd kabinet.

Definitie

minionspartij (de, -en) minachtende benaming voor een politieke partij bestaande uit jaknikkende volgers van een kwaadaardige leider

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *