haatdemonstrant

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In haar zaterdagse Telegraaf-column, die vandaag al online staat, maakt Nausicaa Marbe zich kwaad op politici die de luidruchtige demonstratie bij de opening – vorige week zondag – van het Holocaustmeuseum hebben toegestaan of goedgepraat. Het gaat om de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, die demonstranten te dicht bij de Portugese synagoge heeft laten komen, waardoor het openingsritueel verstoord werd, om premier Mark Rutte, die (volgens Nause tegen beter weten in) het optreden van Halsema verdedigd heeft, en Frans Timmermans, die – alweer volgens Nause – het antisemitisme van de GroenLinksvleugel binnen zijn partij oogluikend toestaat en in elk geval niet veroordeelt. Over de demonstratie zelf schrijft ze:

In Amsterdam ging het niet alleen om ordehandhaving, maar om een politiek besluit om haatdemonstranten prioriteit te geven boven een rustige opening.

Haatdemonstrant is een nieuw woord, maar het is verwant met haatdemonstratie, dat al sinds 2006 geregeld wordt aangetroffen in de media. Vaak blijkt dat woord gebruikt te worden voor antisemitische demonstraties van bepaalde bevolkingsgroepen. Ook haatdemonstrant blijkt te staan voor een antisemitische demonstrant die zijn haat jegens een bepaalde bevolkingsgroep etaleert. Hoewel haatdemonstrant als splinternieuw woord nog niet woordenboekwaardig is, is haatdemonstratie dat langzamerhand wel.

Definitie

haatdemonstrant (de, -en) demonstrant die niet voor een bepaalde zaak demonstreert, maar die aan een demonstratie deelneemt om zijn haat jegens een bepaalde bevolkingsgroep te kunnen etaleren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *