uitsluitgeneeskunde

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In HP/DeTijd staat deze maand een artikel over geneeskunde die specifiek gericht is op de behandeling van aandoeningen die kenmerkend zijn voor vrouwen en aandoeningen die zowel bij mannen als vrouwen voorkomen maar zich bij vrouwen net iets anders manifesteren. Lange tijd is daar binnen de geneeskunde weinig aandacht aan besteed, schrijft het blad. Sterker nog:

Vrouwen krijgen vaak meer te maken met uitsluitgeneeskunde dan dat artsen een diagnose stellen.

Uitsluitgeneeskunde – het woord is nieuw, onbekend en de betekenis ervan is niet zomaar te achterhalen. Uit de context blijkt dat uitsluitgeneeskunde neerkomt op het verschijnsel dat artsen op grond van onkunde over of gebrekkige kennis van de specifieke vrouwenfysiologie en -pathologie aandoeningen over het hoofd zien. Ze stellen met andere woorden soms geen diagnose omdat ze de klachten die kenmerkend zijn voor vrouwen niet herkennen en negeren zo dus de klachten van vrouwen die zich bij hen melden. Anders gezegd: stemmen symptomen niet of niet geheel overeen met de klachten die volgens het protocol kenmerkend zijn voor een bepaalde aandoening bij mannen, dan stellen ze geen diagnose maar sluiten een bepaalde aandoening zelfs uit. Rule-out medicine wordt dit soms genoemd in het Angelsaksische taalgebied, en mogelijk is uitsluitgeneeskunde daarvan een (wel erg letterlijke) vertaling, aangezien to rule out ‘uitsluiten’ betekent.

Definitie

uitsluitgeneeskunde (de, g.mv.) benaming voor het verschijnsel dat een arts bij de anamnese een bepaalde aandoening uitsluit omdat de klachten van de patiënt niet of niet volledige overeenstemmen met de kenmerkende klachten van patiënten die daaraan lijden

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *