traditievrouw

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Sinds 2020 lezen we in de kranten steeds vaker over een nieuw of beter gezegd oud type vrouw: de tradwife. Het is een Engels woord, dat als leenwoord ook een plaatsje in onze woordenschat heeft veroverd. De Dikke Van Dale nam dat woord dan ook in september 2023 op in de betekenis ‘vrouw die in een pa­tri­ar­cha­le re­la­tie een tra­di­ti­o­ne­le rol als moe­der en huis­vrouw wil ver­vul­len en de­ze le­vens­stijl pro­pa­geert op so­ci­a­le me­dia’.

Hoe snel de betekenis van zo’n jong woord verandert, blijkt uit deze definitie, want de tradwife is intussen al geen stijlicoon meer die haar levensstijl op de sociale media uitvent, maar – vergeef ons de voor de hand liggende term – een huis-tuin-en-keukenfenomeen die onopvallend traditioneel zit te wezen.

Normaliter zouden we tradwife vertalen als ‘traditionele vrouw’, maar de telegraaf vertaalt het woord vandaag in een artikel over de huishoudbeurs als traditievrouw:

Waren ze na driekwart eeuw net zo ver dat de jaarlijkse Huishoudbeurs volledig geëmancipeerd was, komt kort voor de 77e editie in de VS de ‘traditievrouw‘ in zwang. Terug naar af, deze echtgenotes die het liefst thuis zitten om hun werkende man en de kinderen te verzorgen.

Op de huishoudbeurs blijken zulke tradwives trouwens moeilijk te vinden en als volwaardige pendant van tradwife lijkt traditievrouw ook nog geen hoge ogen te gooien.

Definitie

traditievrouw (de, -en) tradwife

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *