cancelschwalbe

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het Parool schrijft vandaag over de ‘pipiposting’ van rockbitch Anouk. Bij een foto waaruit bleek dat Anouk nog menstrueert, postte ze op Threads de tekst:

Je pipi eraf hakken maakt je geen vrouw. Maar dit wel. Word ik nu gecanceld?

Vooral die toevoeging – ‘word ik nu gecanceld’ – maakt de posting interessant. Althans, dat kunnen we opmaken uit het artikel in het Parool, waarin de auteur nogal van leer trekt tegen Anouk en anderen die zich in het volle bewustzijn dat ze toch niet gecanceld zullen worden iets zeggen of schrijven waarvoor een gewone sterveling wel zou kunnen worden gecanceld. De auteur noemt onder meer ook Jort Kelder, die soms hint op de mogelijkheid dat hij slachtoffer van de cancelcultuur wordt als hij iets schijnbaar heel normaals heeft gezegd:

hij doet of zegt iets controversieels, daarover ontstaat ophef, dan volgt de cancelschwalbe, vervolgens waait het over en blijkt er helemaal niemand gecanceld.

Cancelschwalbe is een mooi nieuw woord, gebaseerd op het Duitse leenwoord schwalbe ter aanduiding van een bewuste uitglijer van een voetballer, bedoeld om de tegenpartij te benadelen. Cancelschwalbe lijkt op censuurschwalbe, een term die we in 2013 eenmalig aantroffen waarbij je iets zegt waarvan je weet dat het omstreden is en je daar meteen al voor verdedigt door op de vrijheid van meningsuiting te wijzen.

In feite deed Anouk iets vergelijkbaars: ze schreef iets waarvan ze wist dat het omstreden zou zijn omdat het een ander benadeelt terwijl ze zichzelf in een slachtofferrol plaatst door te suggereren dat ze gecanceld kan worden.

Definitie

cancelschwalbe (de, -s) politiek incorrect of zelfs normoverschrijdende uiting waarmee je een ander benadeelt, terwijl je jezelf meteen in de slachtofferrol plaatst door te suggereren dat die ander of de groep waartoe die ander behoort je wel zal cancelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *