keuzenood

geplaatst in: Woord van de dag | 1

NRC haalt vandaag een rijksadviseur aan die erop wijst dat er bijna niets meer te kiezen valt als je een ruimte in Nederland zoekt voor een bepaalde bestemming:

Het gebrek aan keuzes in de laatste decennia leidt nu tot acute keuzenood.

Keuzenood is een nog niet eerder in de media aangetroffen woord. Nood kan ‘gevaar’ betekenen, zoals in levensnood, maar meestal verwijst nood naar een gebrek, zoals in voedselnood. Keuzenood verwijst dus naar een gebrek aan keuzemogelijkheden.

Buiten de media is het aantal vindplaatsen van keuzenood ook zeer beperkt. En de paar keer dat het woord wordt gebruikt, heeft het een iets andere betekenis, vergelijkbaar met het Franse embarras du choix, wat we meestal vertalen als keuzestress. Daarentegen is de betekenisverwant woordcombinatie ‘nood aan keuzes’ met name in Belgische bronnen wel vrij gewoon.

Definitie

keuzenood (de, g.mv.) gebrek aan mogelijkheden om uit te kiezen

 

  1. Chris Lochy

    De hoofding vermeldt “lekgesprek”, maar het gaat eigenlijk over “keuzenood”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *