meningenmegafoon

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Trouw schrijft vandaag over de Amerikaanse opiniemaker Tucker Carlson, die dezer dagen als enige prominente westerse journalist een interview met Poetin houdt sinds die Oekraïne heeft aangevallen. Trouw corrigeert al snel de betiteling ‘journalist’ als het over Carlson gaat:

Tussen aanhalingstekens, Carlson (54) zal zich ongetwijfeld zelf ook eerder betitelen als meningenmegafoon.

Meningenmegafoon maakt zo zijn mediadebuut. Het is vrijwel zeker een vertaling van de Engelse pendant opinion megaphone.

Bij het Engelse woord megaphone denk je weliswaar aan een geluidstrechter die iemands stemgeluid versterkt, maar je kunt het woord ook opvatten als een persoonsnaam en dan is het woord synoniem met ons woord woordvoerder of – om in de stijl van de megafoon te blijven – vaker nog met ons woord spreekbuis. Carlson ziet zichzelf als een spreekbuis, dat wil zeggen iemand die de meningen van het volk onder woorden brengt. Zo’n spreekbuis van het volk heeft per definitie een populistisch karakter.

Onder invloed van het Engels wordt ons woord megafoon nu en dan in de figuurlijke betekenis ‘spreekbuis’ aangetroffen, maar heel gangbaar is het woord in die betekenis nog niet.

Meningenmegafoon oogt niettemin tamelijk vertrouwd, misschien wel omdat datgene wat het woord benoemt in de (geo)politiek zo gewoon is geworden: al dan niet zelfbenoemde opiniemakers die zeggen namens het volk of althans namens grote groepen te spreken. De alliteratie van de twee samenstellende delen van meningenmegafoon (de herhaalde m-klank) maakt het woord bovendien aantrekkelijk.

Vaak noemen we zo iemand in onze taal met een wat negatiever woord een roeptoeter, vooral als hij onzin uitkraamt.

Definitie

meningenmegafoon (de, -s) zelfbenoemde opiniemaker die zijn mening en soms ook die van anderen luid en duidelijk onder woorden brengt en verspreidt, synoniem spreekbuis, roeptoeter; vertaling van Engels opinion megaphone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *