grappigheidscultuur

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Beatrijs de Graaf schrijft vandaag op de website in haar NRC-column over grappen en grollen:

We zijn in een grappigheidscultuur beland. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. De cijfers tonen het aan. Als we termen ‘humor’, ‘joke’ en ‘funny’ invoeren in Google Ngram, blijkt dat humor vanaf het einde van de 19de eeuw een langzame opmars maakt, iets de hoogte inschiet in de jaren dertig en veertig van de 20ste eeuw maar pas echt koers richting de ruimte zet vanaf de jaren 2000.

Grappigheidscultuur kenschetst vooral het huidige tijdsgewricht, dat gekenmerkt wordt door mensen – ook politici en populisten – die uit zijn op likes. En natuurlijk door humoristisch bedoelde memes.

De ‘bezwaren tegen de geest der eeuw’ die De Graaf in haar column uit, is dat al die grappen en grollen schadelijk zijn. Ze gaan namelijk vaak ten koste van anderen.

Humor werd vroeger niet zo gewaardeerd als nu. Integendeel, humor was niet sociaal, sterker nog, vaak was het dat wat niet mocht. Daarom pleit De Graaf voor de afschaffing van deze grappigheidscultuur.

Definitie

grappigheidscultuur (de, g.mv.) cultuur waarin veel waarde wordt gehecht aan grappen en personen die grappig zijn, ook al gaat de humor ten koste van anderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *