struikelkoers

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Trouw-columnist Stevo Akkerman schrijft over het falen van de informatiepoging om tot een coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB te komen:

De formatie biedt treffende illustraties, van de ongeloofwaardige PVV-gedaantewisseling, via de wel/niet gedogende struikelkoers van de VVD en het staatkundige vandalisme rond de spreidingswet, tot aan het kinderachtige getwitter van de hoofdrolspelers.

Struikelkoers blijkt een niet eerder in de media aangetroffen woord te zijn, dat niettemin een perfecte samenvatting is van de politieke koers van de VVD in de afgelopen maanden. Het woord onderscheidt zich van de verwante term hindernissenkoers, die de nadruk legt op obstakels, terwijl struikelkoers vooral de nadruk legt op het eigen, intrinsieke onvermogen het traject naar een coalitie in goede orde af te leggen.

Het woord struikelkoers is dan ook een nieuw synoniem van het woord struikelgang, dat sinds 1997 wordt aangetroffen en wat gebruikelijker is.

Definitie

struikelkoers (de, -en) politieke, economische, sportieve e.d. koers die gekenmerkt wordt door onhandigheden en misstappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *