humeursidekick

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De verhalen over verbaal grensoverschrijdend gedrag bij de NPO – schreeuwen tegen of publiekelijk mopperen op ondergeschikten – vormen een rijke inspiratiebron voor commentatoren en columnisten. Zo staat in de Volkskrant vandaag:

Uw verslaggever hoorde in het programma Sophie & Jeroen over het plan van de NPO om naast iedere grote presentator een sidekick aan te stellen. Niet een talkshowtafelsidekick, meer een humeursidekick. Iedere keer als een presentator dan begint te schreeuwen tegen een ondergeschikte, moet die sidekick zeggen dat hij dat echt niet moet doen.

Humeursidekick is een gelegenheidssamenstelling en alleen al om die reden als individueel woord vrij oninteressant. Maar deze samenstelling maakt wel duidelijk dat sidekick kan fungeren als rechterdeel van samenstellingen, waarin het linkerdeel niet de plaats of gelegenheid noemt (zoals in het al langer bestaande woord talkshowtafelsidekcik), maar verwijst naar de functie of de taak van de sidekick.

Definitie

humeursidekick (de. -s) sidekick die als taak heeft stemmingswisselingen van een presentator op te vangen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *