wraakobesitas

geplaatst in: Woord van de dag | 0

‘Wat zou er zijn gebeurd als Israël niet had gereageerd op Hamas?’ vraagt Theodor Holman zich vandaag af in zijn column in Het Parool. De vraag leidt tot een bespiegeling over het verschijnsel wraak:

Wraak eet je met mes en pistool. Het is zoeter dan suiker. Het smaakt naar gif, ontstaat door gif en is gif voor alle partijen. En het kan leiden tot wraakobesitas want je wil er steeds meer van omdat het nooit genoeg is. Ofschoon wraak totaal zinloos is, heb je het af en toe nodig. Je kinderen zijn vermoord, of je vriend is gedood, dan groeit er een gezwel waarvan je denkt dat het genezen kan worden met wraak. Wraak als zalf na verlies. Het helpt niet echt. Misschien is dat wel het nut van wraak: dat je, nadat de wraak is genomen, geen recht meer hebt om je onrechtvaardig behandeld te voelen.

Het zijn tot de verbeelding sprekende woorden. Vooral het woord wraakobesitas springt eruit. Het is nieuw, nou ja: Holman zelf gebruikt het één keer eerder, op 17 februari 2022:

Wraak kan leiden tot wraakobesitas, want je wil er steeds meer van omdat het nooit genoeg is. Wraak eet je met een mes en pistool. Het smaakt zoeter dan suiker. Het smaakt naar gif, is uit gif ontstaan en is gif voor alle partijen. Stel iemand voor de keuze: wraak of eten, dan kiest hij voor wraak, want hij wil het liefst de dode vijand in kleine stukjes opeten zodat er veel te snijden valt.

De passages uit verschillende columns laten mooi zien hoe tot de verbeelding sprekende zinnen als kwalitatief hoogwaardige bouwstenen kunnen worden gerecycleerd. Dat geldt ook voor het woord wraakobesitas, overduidelijk een vondst van Holman zelf. Zoals obesitas in feite een mooi woord is voor vetzucht, zo is wraakobesitas een ander woord voor wraakzucht. Door de associatie met de als een ziekte voorgestelde vetzucht krijgt wraak iets ziekelijks wanneer het wraakobesitas heet. En je beseft: zoals obesitas uiteindelijk leidt tot de ondergang van de obesitaspatiënt, zo heeft wraakobesitas geen goede afloop voor de wraakzuchtige.

Definitie

wraakobesitas (de, g.mv.) (ziekelijke) wraakzucht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *