mobwife

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Mob wife – de Belgische krant Het Laatste Nieuws introduceerde vorige week donderdag het woord:

Luipaardprint, nepbont, diamanten en veel gouden juwelen: de nieuwste modetrend is mob wifeaesthetic, waarbij je je opkleedt als de vrouw van een maffiabaas. Sociale media staan er vol mee en het lijkt officieel: luxe mag weer schreeuwerig zijn.

Vandaag schrijft Jessica Kuienbrouwer in haar rubriek in Trouw over dezelfde trend, waarmee het woord mob wife ook in het noordelijke deel van ons taalgebied debuteert:

De frisse clean girl wordt nu opgevolgd door de meer rommelige en opzichtige mob wife.

De Engelse term mob wife is gevormd op basis van The Mob, een slangnaam voor de Amerikaanse maffia. Bij de maffiamode denken wij al snel aan Versace, maar dat zal wel niet de bedoeling zijn. in goed Nederlands zou je een mob wife  een maffiameisje kunnen noemen, of beter nog een gangstermeisje. Misschien is gangstermeisjesmode wel een mooi Nederlands alternatief voor mob wife (aesthetics). Of klinkt gangstermeisje wat te braaf?

Definitie

mobwife (de, -s) 1 maffiameisje, gangstermeisje 2 (metonymisch) modestijl die zich kenmerkt door opzichtige make-up en uitbundige kleding; ontleend aan Engels mob wife, gevormd op basis van The Mob, een slangwoord voor de Amerikaanse maffia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *