riyaltekens

geplaatst in: Woord van de dag | 4

Van de dollar, de euro, het pond, de roebel, de roepie en de yen kennen we allemaal wel de internationale tekens: $, €, £, ₽, ₹, ¥. Die tekens noemen we respectievelijk dollarteken, euroteken, pondteken, roebelteken, roepieteken en yenteken. Van deze vier woorden wordt alleen dollarteken in het meervoud figuurlijk gebruikt: dollartekens zien of dollartekens in de ogen hebben betekent: merken dat ergens geld te halen is, dus ‘geld ruiken’.

Van veel valuta’s bestaat er geen internationaal teken. Neem de Saudische munteenheid riyal. De valutacode daarvan is SAR, maar een symbool is er niet. Het woord riyalteken heeft de afgelopen dertig jaar in geen enkele krant gestaan. Tot vandaag. In een artikel over voetballers die voor veel geld in de Zandbak in het Midden-Oosten gaan voetballen, staat:

Met royale riyaltekens in de ogen trokken stervoetballers, vaak in de herfst van hun carrières – of winter – naar ‘de woestijn’.

Riyaltekens in de ogen hebben is dus niet gebaseerd op het fenomeen riyalteken, maar op de uitdrukking dollartekens in de ogen hebben. Riyaltekens in de ogen hebben is daar een synoniem van.

Wat de uitdrukking duidelijk maakt, is vooral een verschuiving van de financiële machtscentra op aarde. Lag het grote geld voorheen voor het oprapen in Amerika, tegenwoordig is dat in het Midden-Oosten.

Definitie

riyalteken (het, g.mv.) denkbeeldig valutateken voor de Saoedische munteenheid, m.n. in de uitdrukking riyaltekens in de ogen hebben, geld ruiken

4 reacties

 1. Dirk Tavernier

  Leuk weetje: het woord ‘dollartekens’ is in een titel uit de Nederlandse literatuur terug te vinden: de novelle “De Dollartekens in de ogen van Moeder Theresa” van Herman Brusselmans.

 2. Jan van der Wilt

  In de opsomming van de intenationale tekens van munteenheden mis ik er één die heel lang werd gebruikt, maar door de invoering van de € in de vergetelheid is geraakt: het guldensteken: ƒ.

 3. G.M.J. de Wit

  Geachte heer Den Boon,

  U schrijft: “Van deze vier woorden wordt alleen dollarteken in het meervoud figuurlijk gebruikt.”
  U noemde echter zes munten.
  Ik neem aan dat u bedoelde: “Van deze ZES woorden wordt alleen dollarteken in het meervoud figuurlijk gebruikt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *