slurpzak

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In NRC staat vandaag een artikel over de alternatieven voor ‘zandzakken voor de deur’. Een van die alternatieven is de slurpzak:

In de zak zitten korrels van superabsorberend polymeer. Als je de slurpzak voor de deur legt en er komt water bij, dan zuigt de zak zich vol en vormt die een barrière die voorkomt dat water naar binnen stroomt.

Slurpzak is in deze betekenis een nieuw woord. Het slurpen waarmee het woord gevormd is, verwijst uiteraard niet naar de ongeciviliseerde menselijke handeling van een vloeistof hoorbaar verorberen, maar naar het water opslurpende karakter van de wateroverlastbestrijder. Zak herinnert aan het tweede deel van zandzak, al is de slurpzak qua vorm niet echt een zak.

Definitie

slurpzak (de, -ken)  met polymeer gevuld object dat zich bij hoogwater volzuigt en dan bescherming biedt tegen overstroming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *