plagiatresse

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Voor Een man die plagiaat pleegt, bestaan maar liefst drie woorden: plagiant, plagiator en plagiaris. Om nog maar niet te spreken over het verouderde woord letterdief. Maar hoe wordt een vrouw genoemd die plagiaat heeft gepleegd? Die vraag is actueel geworden sinds het aftreden van Claudine Gay als rector van de gerenommeerde Amerikaanse universiteit Harvard. Zij wordt namelijk onder meer verdacht van plagiaat.

Voor de hand liggende vrouwelijke taalvormen als plagiante en plagiatrice ontbreken in de krantendatabank van de afgelopen dertig jaar. Vandaag springt Telegraaf-columnist Rob Hoogland in dit plagiaatgat en typeert Gay als ‘de omhoog gewokificeerde plagiatresse en Israël-haatster Claudine Gay’.

Plagiatresse. Het is een vrijwel onmogelijk woord, want woorden op -es(se) ter aanduiding van een vrouw worden doorgaans gevormd door dat achtervoegsel achter de mannelijke vorm te plaatsen. En een plagiatr is nu eenmaal geen bestaand woord. Plagiatresse is dus een onzinwoord. Plagiantesse (afgeleid van plagiant) was beter geweest, of gewoon plagiante, en misschien was plagiatrix – met een ‘Latijns’ achtervoegsel -ix (vergelijk nestor-nestrix) afgeleid van plagiator – nog beter geweest.

Vergeet u dus plagiatresse. Maar het woord laat ons wel zien dat er een hiaat in onze woordenschat zit, namelijk voor de naam van een vrouw die plagiaat pleegt of heeft gepleegd.

Definitie

plagiatresse (de. -s) fantasiewoord voor een vrouw die plagiaat pleegt of heeft gepleegd, synoniem plagiante

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *