peilingpartij

geplaatst in: Woord van de dag | 0

NRC-columniste Carolina Trujillo schrijft vandaag over vuurwerk en de onwil van de beoogde coalitiepartijen om een algemeen vuurwerkverbod in te voeren:

Opiniepeiler Gijs Rademaker legde uit dat 30 tot 40 procent van hun kiezers fel tegen een vuurwerkverbod is. Dat zijn niet de meeste kiezers, maar wel genoeg en precies die van het soort dat heel boos kan worden. Als dat waar is, staan deze peilingpartijen voor wat kiezers met de grootste mond eisen, in plaats van te staan voor wat zij voor het land willen. Dat is niet leiden, dat is volgen.

Peilingpartijen noemt Trujillo de vier partijen. Dat woord maakt vandaag weliswaar zijn debuut in de krant, maar het woord is niet helemaal nieuw. Op internet wordt peilingpartij nu en dan gebruikt ter aanduiding van een partij die haar beleid inzake maatschappelijke kwesties vooral baseert op wat veel potentiële kiezers erover zeggen in opiniepeilingen.

Definitie

peilingpartij (de, -en) politieke partij die haar beleid in grote mate afstemt op de uitkomst van opiniepeilingen onder haar (potentiële achterban

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *