pyropas

geplaatst in: Woord van de dag | 0

NRC schrijft vandaag over zwaar knalvuurwerk dat steeds vaker door criminelen wordt gebruikt, om precies te zijn over de Cobra. Cobra’s worden weliswaar legaal geproduceerd, maar ze komen vrijwel altijd in het illegale circuit terecht, omdat professionele vuurwerkafstekers (pyrotechnici) ze vrijwel niet gebruiken in professionele vuurwerkshows. Om de verspreiding en het gebruik van Cobra’s terug te dringen, zijn verschillende maatregelen nodig. Een van de maatregelen die genoemd wordt is de invoering van een ‘pyropas voor professionals die vuurwerk mogen verhandelen’.

Pyropas – een nieuw woord – is gevormd door het eerste deel van pyrotechnisch te combineren met pas, de gebruikelijke verkorting van paspoort. Het woord verwijst naar een document dat de houder het recht verschaft om bepaald vuurwerk in bezit te hebben en af te steken.

Definitie

pyropas (de) vergunning voor het houden, vervoeren en gebruiken van bepaald vuurwerk, verstrekt aan pyrotechnici

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *