marktocratie

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Vandaag reageren heel wat Volkskrant-lezers op het merkwaardige opiniestuk dat PvdA’er Bas Bijlsma onlangs in dezelfde krant publiceerde en waarin hij – lekker op tijd – waarschuwt voor Wilders, die de Nederlandse democratie uitholt en dreigt te gaan vervangen door een autocratie. De andere partijen in de Kamer zouden dan ook niet met Wilders moeten gaan samenwerken, volgens hem.

Een van de lezers neemt zijn waarschuwing op de hak en legt een deel van de schuld ook bij de linkse partijen, die hun ideologische veren hebben afgeschud en de marktwerking hebben omarmd. Hij stelt dan de retorische vraag:

Is het prettiger te leven in een ‘marktocratie’ dan in een autocratie?

Marktocratie is een opvallend woord, dat evenwel niet helemaal nieuw is. We hebben het één keer eerder aangetroffen in een nieuwsmedium. Maar het is als samenstelling van markt en een uitheems suffix – wel een opvallend woord.

Definitie

marktocratie (de, -ën) rigide markteconomie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *