delinquentenleger

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Trouw schrijft vandaag over een rijke bron waaruit het Russische leger put: de gevangenis. De afgelopen twee jaar zijn er vele tienduizenden veroordeelden met een soort amnestieregeling naar het front gestuurd. Trouw heeft het dan ook over een delinquentenleger, een leger bestaande uit veroordeelde criminelen.

Veel geronselde militairen in dit delinquentenleger dienden als kanonnenvoer en overleefden hun veelal kortstondige verblijf aan het front niet. Maar de overlevers die vervolgens door amnestie zich weer vrij kunnen bewegen in de Russische samenleving, beginnen nu een probleem te vormen. Het zijn en blijven veelal zware jongens, die door een oorlogstrauma ook nog eens agressiever of in elk geval instabieler zijn geworden, maar, zo schrijft Trouw:

Het Kremlin lijkt vooralsnog niet aan de amnestieregeling te willen tornen. Vermoedelijk omdat Moskou het delinquentenleger te belangrijk acht in de strijd.

Delinquentenleger is weliswaar een nieuw, maar geen bijzonder woord. Het onderscheidt zich niet van bijvoorbeeld de samenstelling arbeidersleger. In dit type samenstellingen benoemt het eerste deel simpelweg de personen waaruit een leger bestaat.

Definitie

delinquentenleger (het, -s) leger bestaande uit veroordeelde criminelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *