prikkelbestuur

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Nederlandse overheid heeft de neiging het gedrag van burgers te beïnvloeden door middel van financiële prikkels. Om consumptie van ongewenste producten af te remmen, voert de overheid taksen in (suiker-, vleestaks) en om gewenst gedrag te beïnvloeden deelt de overheid toelagen uit. In een opiniestuk dat vandaag in Trouw staat, wordt betoogd dat dat eigenlijk niet werkt:

Maar in de economie is allang bekend dat dit prikkelbestuur vaak niet werkt. Het werkt zeker niet op de simplistische manier waarop het vaak wordt ingezet, terwijl het intussen wel veel kapot maakt.

Prikkelbestuur is een mooi nieuw woord. Het verwijst naar bestuur dat financiële en economische prikkels gebruikt om het gedrag van burgers te beïnvloeden. Het is niet duidelijk of prikkelbestuur met het zelfstandig naamwoord prikkel gevormd is of met het werkwoord prikkelen. Is dat laatste het geval, dan is prikkelbestuur een vrij ongebruikelijk type samenstelling.

De auteurs van het opiniestuk betogen trouwens niet alleen dat prikkelbestuur niet werkt, ze typeren het ook als immoreel:

Financiële prikkels zijn vaak niet alleen ineffectief, ze kunnen ook immoreel zijn, want ze perverteren persoonlijke verhoudingen.

Definitie

prikkelbestuur (het, g.mv.) bestuur dat financiële en economische prikkels gebruikt om het gedrag van burgers te beïnvloeden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *