longtermisme

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Hoe vernederlands je, als je lui bent, een Engels woord dat eindigt op -ism, zoals longtermism?

Simpel, door er een e achter te zetten: longtermisme. Dat moet de NRC-vertaler of -redacteur hebben gedacht die verantwoordelijk is voor het overigens interessante interview met de Amerikaanse filosoof Samuel Scheffler:

De verre toekomst, miljoenen jaren weg, is dichterbij dan ooit. Aanhangers van het zogeheten ‘longtermisme menen dat het belang van de vele miljarden mensen die nog zullen leven, nu al beleidsbeslissingen en politiek moeten bepalen. Hún belang kan zelfs zwaarder wegen dan het onze nu.

De link onder longtermisme in dit citaat verwijst naar een eerder verschenen artikel waarin nog in rond Engels sprake was van longermism.

In andere bronnen wordt longtermisme weleens – heel erg letterlijk – vertaald als langetermijnisme, maar dat klinkt in elk geval Nederlandser dan longtermisme.

Langetermijnisme (longtermism) is een denkrichting binnen de ethiek en de filosofie die het belang benadrukt van de gevolgen op lange termijn – zelfs over generaties heen – van beslissingen die je nu neemt. Langetermijnisme dient met name. als doel de toestand van de planeet en het welzijn van de mens op de lange termijn veilig te stellen of te bevorderen. Langetermijnisme staat dus voor duurzaamheid.

 

Deze benadering kan van toepassing zijn op verschillende gebieden, waaronder bedrijfsleven, beleidsvorming, milieubescherming en ethiek. Voorbeelden van longtermistische overwegingen zijn het nemen van maatregelen om duurzaamheid te bevorderen, investeren in onderzoek en ontwikkeling voor toekomstige technologische vooruitgang, en het aangaan van beleid dat de welvaart op de lange termijn bevordert, zelfs als het mogelijk op korte termijn minder populair is.

Longtermism staat in contrast met een meer korte termijn gerichte aanpak, waarbij beslissingen vooral gebaseerd zijn op directe voordelen op de korte termijn, zonder veel rekening te houden met langetermijngevolgen. Het idee achter longtermism is om meer verantwoordelijkheid te nemen voor het vormgeven van een duurzame en robuuste toekomst. Het tegenovergestelde van langetermijnisme is kortetermijnisme. Ook die woordvorm tref je nu en dan aan, in dat geval als vertaling van shortermism.

Definitie

longtermisme (het, g.mv.) ethische denkrichting die het belang benadrukt van de gevolgen op lange termijn van beslissingen die een overheid, een bedrijf e.d. nu neemt, synoniem langetermijnisme; translatie van Engels longtermism

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *