neppatiënt

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In NRC staat vandaag een opiniestuk van een arts die zich zorgen maakt over (en zich ergert aan) onzinnige zorg, die hij nepzorg noemt. Nepzorg is een onbekend woord, maar waar het woord voor staat weel iedereen wel: kwakzalverij. Al gebruikt de arts / opinieschrijver zelf dat woord niet. Wat hij wel betoogt, is dat de nepzorg de patiënt ook verandert. Die krijgt op basis van commerciële tests het gevoel ziek te zijn, of hij heeft juist het gevoel gezond  te worden van vitamine-injecties e.d. De patiënt wordt zo een neppatiënt.

Neppatiënt is een nieuw woord, niet voor iemand die geen patiënt is, maar juist van iemand die wel patiënt is, maar een patiënt in zijn rol van consument van nepzorgmiddelen of als patiënt wiens ziekte niet opgemerkt is omdat hij zich met nepzorg omringde.

Definitie

neppatiënt (de, -en) iemand die als patiënt kan worden beschouwd omdat hij zich bedient van alternatieve geneesmiddelen en -methoden

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *