winterrilling

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De temperatuur daalt en de gasprijs loopt op nu de winter nadert, schrijft De Telegraaf onder de kop ‘Winterrilling stut winst Shell’.

Winterrilling maakt weliswaar zijn krantendebuut, maar is geen volstrekt nieuw woord. Ooit werd het gedicht ‘Frisson d’hiver’ van de Franse dichter Mallarmé in het Nederlands vertaald onder de titel ‘Winterrilling’. Shell meets Mallarmé.

Winterrilling blijkt een woord te zijn dat in spreektaal én in het beursjargon in verband met energiemaatschappijen zelfs wel wat vaker wordt gebruikt, letterlijk als rilling ten gevolge van de winterkou, maar ook wel metonymisch ter aanduiding van de winterkou zelf.

Definitie

winterrilling (de, -en) winterse kou, m.n. beschouwd als aanleiding om te gaan stoken

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *