binnenitis

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Invalcolumniste Fleur Jongepier schrijft vandaag in Trouw over een moderne aandoening, die het gevolg is van het gebrek aan mogelijkheden van personen om zich in de (groene):

In The Nature Fix schrijft Florence Williams dat we de natuur ten onrechte zien als luxe en niet als een noodzaak, als iets dat we voor onze fysieke en mentale gezondheid simpelweg nodig hebben. Binnenitis noemt ze de aandoening van de moderne mens die vooral binnen zit.

Binnenitis blijkt een vertaling te zijn van de Engelse term indoor-itis, die door Williams is geïntroduceerd. Zij schrijft in The Nature Fix:

In parts of East Asia, which suffers perhaps the greatest epidemic of indoor-itis, rates of nearsightedness in teenagers surpass 90%.

Net als indoor-itis is binnenitis gevormd met het van oorsprong medische achtervoegsel -itis ter aanduiding van ontstekingen (zoals in parodontitis) en andere aandoeningen.

Definitie

binnenitis (de g.mv.) mentaal syndroom dat met name wordt gekenmerkt door depressiviteit als gevolg van een leven dat zich voornamelijk binnenshuis afspeelt, waardoor contact met de natuur wordt ontbeerd

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *