bommenvoer

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In NRC legt schrijfster Jessica Durlacher vandaag de vinger op de zere plek in de terreuroorlog van Hamas tegen Israël, waarbij – zoals we dagelijks op tv zien – ook talloze burgers om het leven komen omdat Israël een vijand moet bestrijden die zich systematisch schuilhoudt onder de burgerbevolking van Gaza Durlacher schrijft:

De Palestijnen zijn voor Hamas niet meer dan bommenvoer en menselijke schilden, inzetbaar louter en alleen omdat ze erop vertrouwen dat de vijand, Israël, het leven van mensen in principe wél eert, hoe dan ook, ook al kent het hun namen niet.

Bommenvoer – het is een nieuw woord – dat wil zeggen: het maakt vandaag zijn krantendebuut – maar het oogt meteen vertrouwd. Dat komt doordat we bekend zijn met een ander woord uit hetzelfde woordveld,  namelijk kanonnenvoer. Daarmee worden doorgaans soldaten aangeduid die als ‘offer’ dienen voor het vuur van vijandelijke kanonnen. Anders gezegd: kanonnenvoer verwijst naar soldaten die tamelijk zinloos worden opgeofferd om een ander, militair doel te bereiken.

Naar analogie van kanonnenvoer kan bommenvoer worden opgevat als mensen – soldaten of burgers – beschouwd die in een oorlog doelbewust worden opgeofferd, bijvoorbeeld om de vijand af te leiden of bezig te houden. In de strijd van Hamas tegen Israël, waarbij Israël zich verdedigt door de schuilplaatsen van Hamas te bombarderen, zou je het woord bommenvoer kunnen opvatten als de offers die Hamas brengt om Israël in een kwaad daglicht te zetten. Althans, zo kunnen we het woord bommenvoer opvatten als we de redenering van Durlacher willen volgen.

Bommenvoer is weliswaar een nieuw woord in de Nederlandse media, maar de Duitse pendant Bombenfutter blijkt al veel langer te bestaan. Mogelijk is het woord een vertaling, maar het is denkbaar dat Durlacher bommenvoer zelf heeft gevormd naar analogie van kanonnenvoer.

Definitie

bommenvoer (het) cynische benaming voor soldaten of met name onschuldige burgers die worden opgeofferd in een oorlog door hen te laten bombarderen, bijvoorbeeld om op die manier de beeldvorming over de vijand te beïnvloeden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *