struinrecreatie

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Een aantal natuurorganisaties publiceerde deze week het ‘Manifest Levende Rivieren’. Daarin doen ze aanbevelingen voor recreatief gebruik van de ruimte bij die rivieren. De oevers, de uiterwaarden, de dijkvoeten en -hellingen van de grote rivieren in Nederland lenen zich voor een heel relaxte manier van recreëren. Recreanten kunnen daar rondstruinen zonder dat ze de omgeving al te veel verstoren. Ook voor de overheden is deze vorm van recreatie prettig, want ze behoeft weinig aanpassingen aan het landschap.

Het manifest heeft het over struinrecreatie. Dat is een nieuw woord, dat echter niet heel verrassend is, aangezien er rond de grote rivieren al geruime tijd zogeheten struikroutes zijn.

Struinen is zo ongeveer de meest ongeorganiseerde vorm van ontspanning: wie struint, doet niets anders dan doelloos dwalen langs berm en beemd en tussen oever en dijk. Dat betekent dat de huidige uiterwaarden kunnen blijven zoals ze zijn.En dat is mooi, want niet elke verandering is een verbetering.

Definitie

struinrecreatie (de, g.mv.) vorm van recreatie waarbij mensen op eigen gelegenheid door een landschap struinen dat eigenlijk een ander, niet-recreatief doel heeft en bijvoorbeeld dient als bos, waterberging e.d.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *