nederhorror

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Elk jaar rond Allerzielen schrijven de kranten over Halloween. Dat deden ze vroeger niet, maar Halloween is sinds een jaar of twintig in de mode. Dat heeft ook heel wat gelegenheidswoorden opgeleverd, zoals nederhorror en polderhorror. Nederhorror figureert bijvoorbeeld vandaag in De Telegraaf ter aanduiding van Halloween. Het is eigenlijk geen interessant woord, want het is maar op een of twee dagen per jaar bruikbaar, namelijk op de dagen rond Halloween.

Nederhorror is gevormd met het voorvoegsel neder– ter aanduiding dat het tweede deel van de samenstelling, in dit geval nederhorror, typisch Nederlands is. En daar wringt de schoen een beetje, want nederhorror is nauwelijks Nederlands: de griezeltradities eromheen zijn regelrecht overgenomen uit het Amerikaans-Engelse taalgebied. Nederhorror verwijst dan ook niet naar een Nederlandse versie van Halloween, maar simpelweg naar het griezelfeest Halloween in Nederland.

Definitie

nederhorror (de, g.mv.) Halloween zoals dat griezelige volksfeest in Nederland wordt gevierd, al dan niet als alternatief van de Nederlandse traditie Allerzielen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *