regelkolder

geplaatst in: Woord van de dag | 0

‘Schaf de onzinbureauratie af’, kopt De Telegraaf vanochtend. Met die onzinbureaucratie verwijst de krant naar de administratieve rompslomp waarmee veel mensen in de zorg te maken hebben. Ze hebben het over regelonzin en regelkolder en zijn een petitie gestart om het regelwerk dat mantelzorgers e.d. hebben en dat soms 1/10de van de beschikbare tijd vergt, te reduceren:

Daarom starten ze de online petitie ’Stop de Regelkolder’.

Regelkolder is een dysfemisme. Het woord verwijst naar de verplichting  om aan regels te voldoen die als onzinnig (en overbodig) worden beschouwd. Zo’n woord als regelkolder is vooral van nut om de aandacht te vestigen op een bepaalde problematiek.

Definitie

regelkolder (de, g.mv.) geheel van onzinnig geachte bureaucratische regels waaraan werknemers e.d. in een bep. sector moeten voldoen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *