apocalypswaan

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Voor de uitbarsting van geweld in het Midden-Oosten worden in de media allerlei oorzaken gezocht, uiteenlopend van 75 jaar kolonialisme of bezetting van Palestijnse gebieden door de staat Israël via zionistenhaat tot Jodenhaat. Ook religieuze verklaringen voor het geweld worden niet uitgesloten. Context heet dat tegenwoordig.

Zo schrijft Trouw-columnist Eildert Mulder vandaag onder de kop ‘Het land van de apocalypse-waan’ over wat hij de apocalypswaan van sommige islamitische landen noemt:

Er is een potpourri van andere contexten. Eén daarvan, irrationeel en misschien daarom onderbelicht in analyses, is de wildgroei deze eeuw aan apocalyptische ideeën in het Midden-Oosten. Zo’n twintig jaar geleden begon het in Iran. Een groepje ayatollahs verkondigde dat de Mahdi, een soort messias, weldra zou verschijnen in de heilige stad Qom.’

Apocalypswaan zou je kunnen omschrijven als de waan dat het einde der tijden is aangebroken en dat dit einde der tijden met afschuwelijke gebeurtenissen gepaard zal gaan. Je zou die associatie van de eindtijd met geweld bijna een verklaring kunnen noemen voor het beestachtige geweld dat Hamas gebruikte om onschuldige burgers te vermoorden.

Definitie

apocalypswaan (de, …wanen) het collectieve religieuze waandenkbeeld dat het einde van de mensheid aanstaande is en met gruwelijkheden en geweld gepaard zal gaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *