gratisbierrecessie

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Sinds de Tweede Kamer tijdens de Algemene Beschouwingen de rijksbegroting voor volgend jaar wilde aanpassen door maar liefst 4 miljard extra uit te geven, waar bovendien geen dekking voor werd gevonden, en iemand ‘gratis bier’ riep, lijkt die uitdrukking in te burgeren als pendant van de Engelse term free lunch in de uitdrukking there’s no such thing as a free lunch: ook voor iets wat schijnbaar gratis is, betaal je vaak indirect een prijs. Zo schrijft columnist Roelof Salomons in De Telegraaf een stuk onder de titel gratisbierrecessie:

Financieel journalist Joost van Kuppeveld was de eerste die de term ’gratis bier’ gebruikte voor het kwistig strooien met geld. Maar uiteindelijk bestaat gratis bier niet. De rekening komt. Daar dacht ik aan toen eerst de miljoenennota een gat sloeg in de Nederlandse begroting, maar vooral bij wat er daarna gebeurde.

Eigenlijk is gratisbierrecessie een wat merkwaardig woord gezien de ongunstige betekenis, want eigenlijk berust het woord op de impliciete uitdrukking ‘gratis bier bestaat niet’.

Definitie

gratisbierrecessie (de, -s) recessie die op grond van economische wetmatigheden volgt op een periode van overbesteding door de overheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *