voortbestaanszekerheid

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De eerste dag van de Algemene Beschouwingen staat in politiek Den Haag vooral in het teken van de bestaanszekerheid van alle burgers. Daarmee win je kiezers en dat is handig, zo vlak voor de verkiezingen.

Bestaanszekerheid is natuurlijk een belangrijk thema, vindt de schrijver van een ingezonden brief in Trouw, maar nog belangrijker is het voortbestaan van de aarde:

Laat de verkiezingen over de voortbestaanszekerheid van het leven op aarde gaan, anders valt er straks helemaal niets meer te kiezen.

Voortbestaanszekerheid – een nieuw woord – is overduidelijk geïnspireerd op bestaanszekerheid. Het woord verwijst volgens de schrijver van de brief naar het voortbestaan van de planeet of het leven om de planeet, maar om die twee te vernietigen heb je meer nodig dan de mens. Zelfs bij een totale nucleaire oorlog blijven er wel micro-organismen bestaan en kan de evolutie wellicht van voor af aan beginnen.

Nee, poortbestaanszekerheid heeft vooral betrekking op het fysieke menselijk bestaan, want dat is wat in feite wordt belaagd door klimaatverandering en andere tegenheden des levens.

Definitie

voortbestaanszekerheid (de, g.mv.) zekerheid dat de mens als organisme kan blijven voortbestaan

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *