zoabrebel

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In De Telegraaf staat vandaag een kritisch verhaal over de A12-blokkeerders, die volgens de schrijver het spreekwoord ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf’ vervangen hebben door de variant ‘verbeter de wereld, begin bij de ander’. Aanleiding voor die spreekwoordvariatie is de levensstijl van een van de A12-blokkeerders, actrice Carice van Houten, die zelf wel met een VIP-kaart van KLM over de wereld reist en lustig gebruikmaakt van de zegeningen van de petrochemische industrie. Hoe geloofwaardig ben je dan, als demonstrant, lijkt de auteur van het Telegraaf-stuk te suggereren.

Vervolgens haalt hij een natuurkundige aan, een zekere Koonin, die een boek heeft geschreven over klimaatverandering, maar daarbij ook de vraag heeft gesteld: waardoor?

Dat is, anders dan de zoab-rebellen denken, een akelig complexe vraag.

Op die manier maakt het neologisme zoabrebel zijn entree in ons taalgebied ter aanduiding van een A12-blokkeerder. Zoab verwijst uiteraard naar het asfalt waaraan de demonstrant zich vastkit of -lijmt, rebel verwijst naar het opstandige karakter van de blokkade.

Definitie

zoabrebel (de. -len) iemand die een (geasfalteerde) weg blokkeert om ergens voor of tegen te demonstreren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *