witteboordenoverheid

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Sinds 2009 wordt jaarlijks de naar de journalist Hendrik Jan Schoo genoemde HJ Schoolezing gehouden bij wijze van opening van het parlementaire jaar. Dit jaar mocht Caroline van der Plas van de BBB haar visie op de politiek, de journalistiek en Nederland in het algemeen onder de aandacht van het publiek brengen. Gisteravond zette ze zich in haar lezing af tegen wat ze de witteboordenoverheid noemde:

De witteboordenoverheid werkt voor mensen die zich net zo makkelijk in Den Haag aanpassen als in Brussel New York of Shanghai. Maar niet voor mensen die zich alleen thuis voelen in Lattrop-Breklenkamp in Twente of Sluis in Zeeland. De overheid is de aansluiting met deze mensen verloren.

Witteboordenoverheid is een onbekend woord. Sterker nog. Het figureerde slechts één keer eerder in een krant, in 2003, en wel als kop boven een artikel van – jawel – H.J. Schoo zelf. Van der Plas kent dus haar klassieken en ze verwijst daarnaar, zo schrijft de Volkskrant:

Ze memoreerde dat wijlen Hendrik Jan Schoo in 2003 ‘al waarschuwde dat de dominantie van hooggeschoolde witte boorden bij de overheid gevolgen zou hebben’.

. Schoo zelf schreef in 2003 in de Volkskrant:

Dat hooggeschoolde witte boorden de overheid domineren heeft consequenties voor haar oriëntatie, prioriteiten, waarden, voor wat zij belangrijk vindt en hoe zij op de wereld reageert. Deze nieuwe overheid dreigt het exclusieve instrument van de (hogere) middenklasse te worden.

Van der Plas grijpt hier nadrukkelijk op terug. Zij wil ‘geen overheid waar geen praktische vakmensen meer in voorkomen maar slechts technocraten in stropdassen’.

Witteboordenoverheid is – naar analogie van woorden als witteboordencriminaliteit – bij voorbaat suspect. Het woord klinkt namelijk alsof het verwijst naar een criminele overheid. Schoo zelf meende dat zo’n overheid een voedingsbodem is voor ‘populistische’ sentimenten. Daar had hij gelijk in: die sentimenten zijn de afgelopen twintig jaar inderdaad gegroeid. Van der Plas bewijst dat, ook in haar lezing.

Definitie

witteboordenoverheid (de, g.mv.) overheid die gevormd wordt door hoogopgeleide technocraten, die geen oog hebben voor de noden en behoeften van de gewone mensen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *