selfiefuik

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het Parool schrijft vandaag over een nieuw evenement voor jonge mensen: de Friends Experience in Amsterdam. Die belevenis draait om de Amerikaanse serie Friends, die tussen 1994 en 2004 werd uitgezonden. Het was een van de populairste sitcoms aller tijden over een klein vriendengroepje.

Schrijver dezes heeft weleens meegekeken met zijn kinderen en vond er niets aan, maar dat schijnt een generatiekwestie te zijn.

Het Parool schrijft eerst dat de Friends Experience heel erg instagrammable is, wat betekent dat het bezoeken ervan mooie foto’s of filmpjes oplevert die je op Instagram kunt plaatsen.

Verderop staat dan ook dat de Experience een veredelde selfiefuik is.

Dat is een interessant woord, want het is niet alleen nieuw, maar het spreekt ook meteen tot de verbeelding, want als je bijvoorbeeld op vakantie een interessante plek bezoekt en niet het geluk hebt met een ander te zijn en je toch wilt vastleggen dat je op die plek bent geweest, dan maak je allicht een selfie. Op dezelfde manier verlokt de Friends Experience tot het maken van selfies.

Selfiefuik herinnert onder meer aan armoedefuik, fabeltjesfuik en politiefuik: iets waar je niet aan kunt ontsnappen. Maar vooral aan toeristenfuik, een onweerstaanbare toeristenmagneet.

Mogelijk is selfiefuik in het Nederlands gevormd, maar het is eveneens mogelijk dat selfiefuik een vertaling is van het Engelse woord selfietrap.

Definitie

selfiefuik (de, -en) situatie of plaats die, beeld dat iemand met een smartphone ertoe uitnodigt een selfie te maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *