ketablaas

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Een drug waar steeds meer aandacht voor komt, is ketamine. Zo schrijft de Volkskrant vandaag over de mogelijke, zo niet waarschijnlijke gevolgen van een ketamineverslaving. Naast nierproblemen en psychische klachten (emotieloosheid) heeft een ketamineverslaving vaak blijvende schade aan de blaas tot gevolg:

In plaats van iedere vijf minuten plassen, plassen ze om de anderhalf uur. De blaas zal nooit dezelfde capaciteit hebben als voorheen. De ‘ketablaas’ herstelt zich naar een inhoud van zo’n driehonderd tot vierhonderd milliliter.

Ketamine wordt door gebruikers liefkozend verkort tot keta, dus het is geen wonder dat er met die verkorting samenstellingen worden gevormd, zoals ketaverslaving.

Ketablaas is een nieuw woord in de zin dat het vandaag zijn mediadebuut maakt in de Volkskrant. Het woord verwijst naar een blaas met een zeer kleine capaciteit als gevolg van een (overwonnen) ketamineverslaving. Hoe klein de capaciteit van de blaas nog is, hangt mede af van de duur van de verslaving en van de intensiteit ervan.

Omdat ketamine een vrij populaire drug is, is de kans groot dat het woord ketablaas in de medische wetenschap maar misschien ook in de omgangstaal nog jaren onder ons blijft, te meer omdat de blaas nooit helemaal meer herstelt, ook als de verslaafde zijn verslaving al jaren geleden aan de wilgen heeft gehangen.

Definitie

ketablaas (de, ketablazen) blaas met een meestal sterk verminderde capaciteit als gevolg van een doorgemaakte ketamineverslaving, met als gevolg dat de houder ervan vaak aandrang heeft om te plassen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *