medeschepselijkheid

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In een interview vandaag in Trouw heeft Marianne Thieme, voormalig fractieleider van de Partij voor de Dieren, het niet over medemenselijkheid, maar over medeschepselijkheid:

Ik wil graag meedenken over wat van betekenis is, voor alle levende wezens, dat blijft mijn passie. Daarom bekritiseer ik de kerk ook, ze denkt te mens-centraal. Het gaat over de persoonlijke relatie met het goddelijke, alsof de rest van de schepping er minder toe doet. Ik hecht aan medeschepselijkheid.

Niet dat het woord helemaal nieuw is, het figureerde eerder al eens in het Nederlands Dagblad en het komt ook voor op internet, maar het is in elk geval wel een interessante variant op medemenselijkheid en kan als variatie daarop worden omschreven.

Definitie

medeschepselijkheid (de, g.mv.) betrokkenheid bij, empathie met medeschepselen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *