toetsenbordjonkvrouw

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In haar Telegraaf-column van vandaag schrijft Ursula van Duin:

Deze toetsenbordjonkvrouw heeft dus een goed voornemen voor het komende najaar: weer vaker eropuit gaan. Hup, met de hakken diep in de modder, uiteindelijk ook om inwoners van Zeer Belangrijke Informatie te voorzien.

Toetsenbordjonkvrouw is weliswaar een nieuw woord, maar de betekenis ervan ligt voor de hand: het is de vrouwelijke variant van een toetsenbordridder. Probleem is dat het woord toetsenbordridder meestal in een ongunstige betekenis wordt gebruikt, namelijk ter aanduiding van een internettrol. Jezelf vrolijk toetsenbordjonkvrouw noemen is in dat licht merkwaardig.

Sinds 2015 heeft toetsenbordridder een ongunstige betekenis, maar daarvoor werd het woord nu en dan gebruikt voor iemand die (beroepshalve) veel of snel kan of moet typen. Een soort pennenridder dus, om een oud woord voor een journalist van stal te halen. Die betekenis heeft toetsenbordridder allang niet meer: het ongunstige aspect heeft het helemaal overgenomen.

Toch refereert toetsenbordjonkvrouw waarschijnlijk aan die oude, nauwelijks meer gebruikte betekenis van toetsenbordridder, waardoor het woord toch een positieve betekenis heeft.

Definitie

toetsenbordjonkvrouw (de, -en) (schertsend) iemand die voor haar werk veel tekst produceert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *