barbieësk

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In Het Parool staat vandaag een opiniestuk van journalist Rocher Koendjbiharie over de film Barbie. Hij heeft de film inmiddels drie keer gezien, al was het maar omdat de film in zijn optiek de vrijheid bevestigt van queer personen om te zijn wie ze zijn:

Roze trekt me aan omdat het een kleur is die ik niet zou mogen dragen of mooi zou mogen vinden, als ik de patriarchale standaarden rondom mannelijkheid zou moeten geloven.

In zijn opiniestuk prijst hij bovendien de maatschappijkritische ondertoon van de film, waarin onder meer de traditionele dominantie van het patriarchaat op de korrel wordt genomen. Maar hij mist wel een kritische noot over de ‘witte suprematie’ die onze samenleving (volgens hem) nog steeds beheerst:

Als queer persoon van kleur denk ik dat de balans van de thema’s die de Barbiefilm (niet) aanhaalde beter had gekund. Barbie heeft terecht kritiek geleverd op het patriarchaat. Maar de film had nauwelijks tot geen aandacht voor witte suprematie.De balans tussen kritiek op het patriarchaat en op witte suprematie had dus beter gekund in de film.

Toch concludeert hij;

Ondanks mijn kanttekeningen en gedachten over wat ik miste in de film, heb ik alle drie keren genoten. En alle drie keren had ik de tranen over mijn wangen rollen bij de aftiteling. Enerzijds draag ik zoveel mogelijk roze, en anderzijds reflecteer ik op een Barbie-esque manier op de samenleving en op Barbie zelf. Ik zit in ieder geval volop in mijn Barbie-era.

Barbie-esque – we horen het woord de laatste tijd regelmatig. Maar hoe spellen we dit woord? In het Engels is barbie-esque inderdaad de gebruikelijke spelling. Maar wij leven in het Nederlandse taalgebied en kunnen ons daarom bedienen van barbieësk. Niet dat dit woord nu al zo vaak in de krant heeft gestaan – we telden vooralsnog slechts één vindplaats – maar het kan haast niet anders of barbieësk wordt een van de trendwoorden van deze nazomer.

Definitie

barbieësk (bijvoeglijk naamwoord) als in, van, behorend tot de (wereld van) barbie: een barbieësk schoonheidsideaal; een barbieëske outfit; een barbieëske kledingstijl; zich barbieësk kleden; gevormd van Barbie + het achtervoegsel -esk, waarbij Barbie een verkorting is van Engels Barbie doll, door de ontwerpster, Ruth Handler (1916–2002), genoemd naar haar dochterBarbara, terwijl -esk ontleend is aan Fransesque of Ita­li­aansesco; -esk wordt in het Ne­der­lands voornamelijk met vreem­de woor­den (cartoonesk) en eigennamen (dantesk, kafkaësk, barbieësk) ver­bon­den

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *