natuureis

geplaatst in: Geen categorie | 0

Natuurijs met een lange ij is een doodgewoon woord, maar natuureis met een korte ei tref je vrijwel nooit aan, zeker niet in de krant. In Trouw figureert het woord vandaag evenwel in een bericht over woningisolatie. Voortaan moet er uitgebreid ecologisch onderzoek worden verricht naar de mogelijke aanwezigheid van vleermuizen in de te isoleren spouwmuur. Trouw schrijft:

De natuureis zal bewoners afschrikken, vreest de Vereniging Eigen Huis (VEH). Het isoleren zelf kost pak ‘m beet 2000 euro (subsidie is beschikbaar), dus een vleermuistoets mag relatief gezien peperduur heten.

Vleermuisproef is natuurlijk al een heel mooi nieuw woord, maar natuureis is veel algemener en verwijst naar een ecologische eis waaraan een menselijke handeling moet voldoen. Gezien de toenemende aandacht voor klimaat en milieu is de kans groot dat we in de toekomst veel meer van die natuureisen gaan aantreffen in de media.

Definitie

natuureis (de, -en) ecologisch voorwaarde waaraan voldaan moet zijn voordat bepaalde werkzaamheden of handelingn mogen worden uitgevoerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *